A Szociális és Munkaügyi Minisztérium rendelete (21/2007. (V.21.) és 20/2007. (V.31.) SZMM rendelet) értelmében október elsejétől államilag elismert, új képzési formában indulhat el a társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó szakképzés.

A bér- és társadalombiztosítási ügyintézők munkája különös jelentőséggel bír a gazdasági adminisztrációs feladatok között. A munkabér jellegű költségek egy vállalat kiadásainak 40-60 százalékát is kitehetik, ezen túl a társadalombiztosítási kifizetőhelyek elsőfokú hatóságként járnak el az elbírálás folyamatában.

A fenti arány is jelzi, hogy az emberi erőforrással foglalkozó szakemberek felelőssége és ráhatása a költségek alakulására igen nagy. Ennek ellenére a bérügyviteli szakemberek képzése ez idáig nem volt megfelelően megoldva. Bár hazánk piacvezető bér- és humánügyviteli szolgáltatója, a NEXON 1989. óta folyamatosan végezte a bérügyintézők képzését - sőt 2005-tol már mint akkreditált oktatási intézmény tette ezt -, államilag elismert képesítés megszerzésére eddig nem volt lehetőség.

Az új OKJ-s képzés (54 343 05 0100 52 01) kompetencia alapú, modern és moduláris felépítésű, mindemellett pedig lehetővé teszi a bérügyintéző rész-szakképesítés területén is az államilag elismert bizonyítvány megszerzését.

A munkaerő-piaci igényeknek eleget téve a szakmai szervezetek, felnőttképző intézetek és a törvényhozók együttműködésének eredményeképpen 2007. október elsejétől OKJ-s tanfolyamok keretében képezhetők a bérügyintézők. A társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó emelt szintű szakképesítés és a bérügyintéző és társadalombiztosítási ügyintéző rész-szakképesítések modulárisan épülnek fel, így könnyebben tervezhetővé válnak a hallgatók számára kínált életpályák. Ha a hallgató a rész-szakképesítésekhez kötelező három modult elvégezte, már csak egy kiegészítő képzés hiányzik a szakelőadó képesítés megszerzéséhez.

"A bérügyvitel az évi 10-15 jogszabály-változtatás, a különféle jogviszonyok bonyolultsága miatt nagyon speciális és naprakész tudást követel. Ennek ellenére ez a rendkívül fontos hivatás korántsem kapta meg azt az elismerést, amit megérdemel - mondta Sass Katalin, az új szakképesítés és rész-szakképesítések oktatását elsők között elindító NEXON ügyvezetője. - Bízom benne, hogy ez a mostani lépés tevékenyen hozzájárul a szakma presztízsének emeléséhez."