Ugrás a tartalomra

Adatvezérelt HR-stratégia a gyakorlatban

Szerencsére most már vannak olyan mutatók, amelyek egyszerre segítik a döntéshozókat és a középvezetőket is

Üzleti célok, munkaerőgazdálkodás, létszám, fluktuáció, túlórák és szabadságok: csak néhány azok közül a legfontosabb pontok közül, amelyek a HR- és szakmai vezetőket naponta foglalkoztatják. Szerencsére most már vannak olyan mutatók, amelyek segítenek ezek menedzselésében.

 

Napi szinten merülnek fel olyan emberi erőforrás gazdálkodási kérdések, amelyek megválaszolása akár jelentősen befolyásolhatja az adott vállalat teljesítményét.

Feszültséghez vezethet, ha az adott részlegnél a szükségesnél alacsonyabb statisztikai létszámmal kell megoldanunk a szakmai feladatok elvégzését. De ugyanígy gondot okozhat az is, ha nagyobb létszám áll rendelkezésre, mint amennyit a szakterület igényelne.  Gondoljunk csak arra, hogy a túlfoglalkoztatottság a bérköltségek indokolatlan emelkedését okozza, az alulfoglalkoztatottság azonban az elvégzett munka minőségének rovására mehet, és egy idő után óhatatlanul a dolgozók kimerültségéhez, idővel pedig elvándorláshoz, növekvő fluktuációhoz vezethet.

A HR-esnek fel kell mérnie, hol vannak betöltetlen pozíciók és miért. Ebben természetesen elengedhetetlen az egyes üzleti területek vezetőinek bevonása, helyzetértékelése. Az üres állások okának felkutatásához pedig azzal is tisztában kell lenni, hányan mentek el a cégtől az utóbbi években, közülük kik távoztak önszántukból és kik azok, akiket a cég küldött el.

A teljes cikket az adozona.hu oldalon olvashatja el.

Share Everywhere

Lépjünk kapcsolatba
 
Ügyfélszolgálatunk száma: +36 1 450 2210
Központi telefonszámunk: +36 1 465 5100