25 év alattiak adócsökkentése, adóalapkedvezmények sorrendje, SZOCHO, EKHO, szakképzés, Tb

Összefoglaltuk a 2022. január 1-től érvényes, a bérszámfejtést érintő legfontosabb jogszabályváltozásokat:

 

2022. január 1-től a 25. életévét be nem töltött magánszemély az összevont adóalapját a 25 év alatti fiatalok kedvezményével csökkentheti. [Szja tv. 29/F. §]

 • Az adóelőleg megállapításkor az új kedvezményt a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét követően, de a személyi adóalap kedvezmény és a családi kedvezményt megelőzően kell figyelembe venni. 
 • Fontos, hogy mellette Első házas kedvezményt nem lehet igényelni, így érvényesíteni sem!
 • Azokra a juttatásokra lehet érvényesíteni az összevont adóalapba tartozó jövedelmek közül, amelyekre a négy vagy több gyermekes adóalap kedvezmény is jár.
 • A kedvezmény jogosultsági hónaponkénti maximum összege a KSH által közzétett előző év július havi nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkereset összeg. (433.700 Ft)
 • Az adóalap kedvezmény automatikusan jár, a magánszemély 25. életév betöltésének hónapjáig. A magánszemélynek abban az esetben kell nyilatkozatot tenni, ha nem kéri a kedvezmény érvényesítését, mikortól milyen összegben.

Mikor kell nyilatkozatot adni?

Nyilatkozni szükséges, ha a jogosult jövedelmének összege meghaladja a jogszabályban meghatározott maximumot. 

Példa: 
A 25 év alatti fiatalnak két munkáltatója van. Az egyik helyen havi 400 ezer forint a jövedelme, a másik munkaviszonyában havi 200 ezer forintot keres. Jövedelmeinek összege együtt meghaladja az összeghatárt (600 000 > 433 700). A fiatalnak mindkét munkáltatója részére kell adóelőleg nyilatkozatot adnia, hogy az igénybe vett kedvezmény együttesen ne haladja meg a kedvezmény maximum összegét, de ő dönti el, hogy melyik jövedelméből mennyi kedvezményt szeretne igénybe venni.

 

2022. januártól az adóalap kedvezmények figyelembevételének sorrendje [Szja tv. 49.§]

 1. négy vagy több gyermeket nevelő anyák adóalap kedvezménye 
 2. 25 év alatti fiatalok kedvezménye
 3. személyi adóalap kedvezmény
 4. első házasok kedvezménye 
 5. családi adóalap kedvezmény 
 6. családi járulékkedvezmény

 

SZOCHO-adó (2018. évi LII.) törvény

 • A SZOCHO mértéke 13%. 
 • Az Szja tv. 71. §-ban szereplő, béren kívüli juttatásnak minősülő összeget 2022. január 1-től SZOCHO-adó kötelezettség terheli
 • Az Szja tv. 70. §-ban lévő béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatások, illetve kilépés miatti BKJ kerettúllépés összege után SZOCHO adót kell megállapítani és megfizetni.

 

Egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (2005.évi CXX.) törvény

A kifizető az ekho alap összeg után 13% ekho közterhet fizet 2022. január 1-től

 

Szakképzésről szóló (2019. évi LXXX.) törvény

A 2022.01.01-től a szakképzési hozzájárulás megszűnt.

 

Társadalombiztosítás (2019. évi CXXII) törvény 

Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 8.400 forint, napi összege 280 forint. A havi összeget 100 Ft-ra, a napi összeget 10 Ft-ra kell kerekíteni.