Ugrás a tartalomra

Digitalizáció és fenntarthatóság

A felhőszolgáltatás kisebb közvetlen ökológiai lábnyomot hagy

A Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Kara tudományos rendezvénysorozatot szervezett, melynek keretében 2022. március 2-án online konferencián vehettek részt az érdeklődők. A kutatói napok keretében meghirdetett eseménynek kettős funkciót szántak a szervezők:

  • alkalmat teremteni a hallgatók által – a TDK keretében – elért tudományos eredmények bemutatására, illetve
  • rámutatni az egyetem oktatói által végzett kutatómunka egyetemi és társadalmi hasznosságára

Először két hallgató számolt be kutatómunkájuk eredményéről, amelyhez a NEXON – tudományos ösztöndíj formájában – anyagi támogatást is nyújtott.
A NEXON 2021-ben Mesterséges Intelligencia elnevezésű tudományos ösztöndíjat alapított a BGE Pénzügyi és Számviteli Karán alapképzésen és mesterképzésen tanulmányokat folytató hallgatók számára. A 450.000 forintos ösztöndíjkeretből 4 hallgató, Fejes Arnold, Deteky Noémi, Kőrös Eszter és Lébár Dániel részesült támogatásban.

Közülük Kőrös Eszter és Lébár Dániel mutatta be TDK-s dolgozatának releváns elemeit. Az ipar 5.0 és a virtuális asszisztensek témakörét is érintő színvonalas munkák eredményeit a NEXON jelen lévő képviselői – Dr. Henczi Lajos és Miterliné Kovács Edit – nagy elismeréssel fogadták.

CSR-hét BGE Mesterséges Intelligencia TDK ösztöndíj

 

A hallgatók prezentációját követően – a Gazdaságinformatika Tanszéket képviselve – Dr. Gubán Ákos professor emeritus tartott előadást

Digitalizáció és a fenntarthatóság, sztereotípiák, paradoxonok

címmel.

dr. Gubán Ákos professor emeritus BGE  A professzor úr egyik fontos megállapítása az volt, hogy az adatokkal túl bőkezűen bánunk.
Míg 2012-ben 2,5 Exabájt (EB) mennyiségű adat keletkezett, ez a szám 2025-re várhatóan 463 EB-ra nő (1 EB=260 vagy 1073741824 Gigabájt [GB]). Az irdatlan és sokszor indokolatlan növekedés annak is köszönhető, hogy az adattörlés gyakran háttérbe szorul és pl. a szétküldésnek, megosztásnak, az adatelemzésnek és az adatbiztonságra való törekvésnek köszönhetően hatalmas az adatredundancia.

Nem tartotta szerencsésnek, hogy sok esetben nem használjuk ki a felhőszolgáltatásban rejlő lehetőségeket. Szeretnek ugyanis az üzemeltetők saját és erős hardverkörnyezetet kiépíteni, amely a gyors elavulás miatt nem csak nagyon költéséges, hanem magasabb energiafelhasználáshoz, továbbá jó minőségű és nagyobb létszámú humánerőforrás alkalmazásához vezet. Ezek a tényezők negatív hatással vannak a környezetre is, mivel nagy az IT-kapacitás energia igénye és a nagy hőtermelés miatt a klimatizálás komoly energiaigényt jelent.

Az előadó – a költségek mérséklése, a környezet kímélése, a humánerőforrás felhasználás csökkentése, valamint a LEAN szemlélet előtérbe kerülése érekében – preferálta a felhőszolgáltatás, az osztott adatbázisok (DBMS= Database management system), az osztott feldolgozások és a blokkláncok használatát, amelyek biztosítják a cégek hosszútávú működését és kisebb közvetlen ökológiai lábnyomot hagynak a cég a teljes életciklusa alatt.

Rámutatott további számos válaszra váró kérdésre is, amely például az 5G rendszerek bevezetése vagy a hagyományos kábeles rendszerek alkalmazása, továbbá az adatközpontok energiaigényének csökkentése kapcsán vetődik fel.

Share Everywhere

Lépjünk kapcsolatba
 
Ügyfélszolgálatunk száma: +36 1 450 2210
Központi telefonszámunk: +36 1 465 5100