Ugrás a tartalomra

Jobban jár, ha az első félévben töltik fel a SZÉP-kártya zsebeit

A SZÉP-kártya évközi változása miatt nem mindegy, hogy mikor tölti fel munkáltatónk a kártyánkat.

Az idei NEXON BÉR Akadémia szakértői felhívták a figyelmet arra, hogy a SZÉP-kártya évközi változása miatt nagyon nem mindegy, hogy mikor tölti fel munkáltatónk a kártyánkat.

Idén évközben – sajnálatosan – igen jelentősen változik a SZÉP-kártya szabályozása. 2021. január 1. és 2021. június 30. között az éves rekreációs keretösszeg:

  • költségvetési szerv munkáltató esetén évi 400 ezer forint,
  • más munkáltató esetében évi 800 ezer forint.

Éppen ezért célszerű mindenkinek odafigyelni arra, hogy mikor mennyi pénz érkezik a kártyára, még akkor is, ha a vírushelyzet következtében a bezárások miatt csak meglehetősen korlátosan lehet a kártyát használni. 

Egyes szakértők úgy vélekednek, hogy érdemes lehet az első félévben teljes egészében feltölteni a keretet, mivel az idei első félévben a SZÉP-kártya egyes alszámláira utalt béren kívüli juttatásnak minősülő összeget nem terheli szociális hozzájárulási adó. Persze ennek megvan az a veszélye, hogy ha a munkáltató az első félévben kifizeti a maximális SZÉP-kártya béren kívüli kereteket és a dolgozó kilép a második félévben, akkor a rekreációs keret időarányos csökkenése miatt tartozása lesz a munkáltató felé.

A nem költségvetési szerv munkáltatója a munkavállalónak 2021. január 1-én – az év első felében hatályos szabályok szerinti – évi 800 ezer forint éves rekreációs keretig adhat támogatást a SZÉP-kártyára béren kívüli juttatásként. Ennek értelmében – a személyi jövedelemadóról szóló törvénytől eltérően – január 1. és június 30. között a Széchenyi Pihenő Kártya egyes alszámláira utalt alábbi támogatások minősülnek béren kívüli juttatásnak:

  • szálláshely alszámla legfeljebb évi 400 ezer forint,
  • vendéglátás alszámla legfeljebb évi 265 ezer forint,
  • szabadidő alszámla legfeljebb évi 135 ezer forint.

A keretösszegek arányosítására nincs lehetőség. Ha a munkáltató az első félévben már annyi juttatást adott, hogy az kimeríti a következő juttatás időpontjában hatályos szabályok szerinti keretösszegeket, akkor a keretösszeget meghaladó rész már csak egyes meghatározott juttatásként adható.

Évközben, július 1-től azonban lényeges módosítás lép életbe a béren kívüli juttatással összefüggésben, mivel egységesítésre kerül az éves rekreációs keretösszeg. Mértéke a munkáltató típusától függetlenül évi 450 ezer forint lesz. Ezek szerint 2021. július 1-től a SZÉP-kártya egyes alszámláira béren kívüli juttatásként adható támogatás keretösszege, több munkáltatót együttvéve:

  • szálláshely alszámlánál legfeljebb évi 225 ezer forint,
  • vendéglátás alszámlánál legfeljebb évi 150 ezer forint,
  • szabadidő alszámlánál legfeljebb évi 75 ezer forint lesz.

Például, ha a munkáltató az első félévben 400 ezer forint összegben ad a szálláshely alszámlára támogatást, akkor a második félévben az akkor hatályos keretösszegig már csak a vendéglátás, vagy a szabadidő alszámlára adhat legfeljebb 50 ezer forintig béren kívüli juttatást. 
De előfordulhat az is, hogy az első félévben a SZÉP-kártyára 500 ezer forint béren kívüli juttatást kap a munkavállaló, akkor a második félévben már béren kívüli juttatást nem kaphat, mert a második félévben az éves rekreációs keret 450 ezer forint, ezért minden további juttatás egyes meghatározott juttatásként lesz adóköteles. 

A juttatásra vonatkozó fő szabálynak tehát azt kell tekinteni, hogy a béren kívüli és egyes meghatározott juttatást terhelő közterheket a kifizetőnek a juttatás hónapja kötelezettségeként kell megállapítania, bevallania és megfizetnie, így a SZÉP-kártyára utalt munkáltatói támogatás adókötelezettségének a megállapítása során a juttatás időpontjában hatályos szabályok szerint kell eljárni. Arra a juttatásra, amely az első félévben esedékes, a veszélyhelyzetre vonatkozó törvényi szabályokat kell alkalmazni, míg a második félévben az Szja törvény rendelkezéseit kell érvényesíteni.
 

Share Everywhere

Lépjünk kapcsolatba
 
Ügyfélszolgálatunk száma: +36 1 450 2210
Központi telefonszámunk: +36 1 465 5100