Ugrás a tartalomra

Jogszabályokról érthetően bérszámfejtőknek

A kutatás-fejlesztési területen dolgozó munkavállalók foglalkoztatásának támogatása

Mely munkavállalók számítanak ebbe a csoportba? Mi a támogatás feltétele és mekkora a havi összege?

 

A támogatás azon munkavállalókat (és közvetlenül munkáltatóit) segíti, akik kutató-fejlesztő tevékenységet végeznek, vagyis: azon természetes személyeket, akik új ismeret, szellemi alkotás, termék, szolgáltatás, eljárás, módszer, rendszer létrehozásával, fejlesztésével vagy ezt célzó projektek megvalósításának irányításával foglalkoznak – a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvény (Innovációs tv.) 3. § 15. pontja szerint.

A támogatás feltétele, hogy a munkavállalónak legalább a veszélyhelyzet kihirdetésének napjától kutató-fejlesztőként munkaviszonyban kell állnia a munkáltatóval, nem töltheti felmondási idejét, és ugyanazon munkaviszonya kapcsán nem részesülhet egyéb foglalkoztatást elősegítő támogatásban.

 

A támogatás havi összege ha

  • a munkavállaló veszélyhelyzet kihirdetésének napja szerinti bruttó munkabére 670 000 Ft, vagy ezt meghaladó összeg, akkor 318 920 Ft, vagy
  • a munkavállaló veszélyhelyzet kihirdetésének napja szerinti bruttó munkabére a 670 000 Ft-ot nem éri el, akkor a 318 920 Ft-nak a munkavállaló bruttó munkabére és a 670 000 Ft arányával számított összege.

 

A támogatás vissza nem térítendő, utólag folyósítják a munkáltatónak, és legfeljebb 3 hónapra igényelhető. Több munkavállalóra is kérelmezhető, ez esetben is a támogatás havi összege nem haladhatja meg a 318 920 Ft-ot munkavállalóként  és egyéb támogatásokkal együtt sem haladhatja meg ez az összeg a kérelemmel érintett munkavállaló havi, munkáltatói járulékokkal együtt számított munkabérének 80 százalékát.

A támogatást kérelem benyújtásával lehet igényelni április 15-től a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján közzétettek szerint: https://nfsz.munka.hu/cikk/600/

 

A pontos részletek vonatkozásában a 103/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet kormányrendelet rendelkezései irányadóak.

 

Share Everywhere

Lépjünk kapcsolatba
 
Ügyfélszolgálatunk száma: +36 1 450 2210
Központi telefonszámunk: +36 1 465 5100