GYED számfejtése a NEXONbér programban 2020. júniusban

A Magyar Államkincstár 2020.06.19-i dátummal tájékoztatót adott ki a gyermekgondozási díjjal kapcsolatos teendőkről. Ügyfélszolgálatunk vonalai „égnek” az ezzel kapcsolatos kérdésektől, ezért szakértőnk összefoglalta  a 2020. évi LVIII. A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabály szerinti GYED-számfejtés menetét  a  NEXONbér programban.
 

Az 59/2020. (III.23.) Korm. rendelet szerint a veszélyhelyzet ideje alatt lejáró gyermekgondozási díj a veszélyhelyzet vége napjáig folyósítható. A 2020. évi LVIII. A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló törvény 71.§-a szerint a veszélyhelyzet ideje alatt lejárt gyermekgondozási díjra való jogosultság 2020.06.30-áig meghosszabbodik.
Figyelem
Ha a gyermekgondozási díjra való jogosultság 2020. június 30. előtt, de a veszélyhelyzet megszűnése napját követően járt le, az ellátás továbbfolyósítására nincs lehetőség.

A fentiek miatt a 2020. júniusi számfejtésben, az alábbi teendőket kell elvégezni a NEXONbér programban:

  •  A Karbantartás|Beállítások menüpontban a Számfejtési beállítások 3. képernyőn a 40/2020. (III.11.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet vége mezőbe 2020.03.01-i paraméter érvényesség kezdettel a 2020.06.30 napot rögzítsék. Így a mezőbe beírt dátumig fogja az OEP modul tovább számfejteni azt a GYED ellátást, amelynek a lejárati dátuma korábbi.

GYED számfejtése 2020. júniusban

 

  • A csoportos számfejtés eredménylistája alapján az OEP ellátások Adatrögzítésben meg kell vizsgálni azokat a személyeket, akiknek a GYED-ét a Karbantartás|Beállítások menüpontban rögzített napig számfejtették.
  • Azokban az esetekben, amikor a GYED eredeti lejárati dátuma (a gyermek 2., ikergyermek 3. születés napja) későbbi, mint 2020.06.17. veszélyhelyzet vége dátuma, a GYED számfejtéseket törölni kell. (Az Általános lekérdező  Eltartottak (Életkor szerint) szerinti lista megfelelő paraméter beállítással segíthet, kinek van ilyen korú gyermeke.)
  • A Karbantartás|Beállítások menüpontban a Számfejtési beállítások 3. képernyőn a 40/2020. (III.11.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet vége mezőben módosítani kell a korábban rögzített dátumot a 2020.06.17. veszélyhelyzet vége dátumra.
  • Az OEP ellátások Adatrögzítés modult be kell zárni, majd újra kell indítani!
  • A kitörölt GYED ellátásokat csoportosan vagy egyedileg újra kell számfejteni június hóra. Így ezek az ellátások csak az eredeti jogosultsági ideig lesznek folyósítva.

 

 

Használjon Ön is mindig naprakész bérügyviteli rendszert! Kérjen személyes bemutatót!