A vészhelyzet megszüntetésével összefüggő szabályok

A veszélyhelyzet megszűnésével 2020. június 18-tól hatályát vesztik a koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvény, illetve a veszélyhelyzetre tekintettel megalkotott rendeleti szintű szabályozások.

a) Keresőképtelenségi igazolások kiállítása a veszélyhelyzet megszűnése után

A keresőképtelen állományba vételi joggal rendelkező orvosoknak a keresőképtelenségről szóló orvosi igazolásokat a keresőképtelenség és keresőképesség orvosi elbírálásáról és annak ellenőrzéséről szóló 102/1995. (VIII. 25.) Korm. rendelet 10. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően - tehát a korábbi gyakorlat szerint legalább kéthetenként - kell kiállítaniuk és a biztosított köteles a foglalkoztatójának az eredeti orvosi igazolásokat leadni.

A veszélyhelyzet megszűnését követően nem alkalmazható az az eljárás, hogy

  • az orvosok elektronikus úton juttatják el a biztosítottak részére a keresőképtelenségi igazolásokat,
  • a biztosítottak elektronikus úton adják le a keresőképtelenségi igazolásokat a foglalkoztatójuknak, és
  • a táppénz elbírálására hatáskörrel rendelkező szervek nem az eredeti orvosi igazolások alapján állapítják meg, illetve folyósítják a táppénzt.

 

b) NAV által foganatosított letiltások

 Az adóhatóság által foganatosított végrehajtási eljárások szüneteltetése a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon véget érnek, azaz a NAV által foganatosított letiltások 2020.07.03-tól ismét érvénybe lépnek.