Ugrás a tartalomra

Belső képzések: akár kétmillió forintos büntetés is jöhet

A statisztikai célú kötelező adatszolgáltatás elmulasztása miatt komoly bírságot kell fizetni.

A következő hetekben egyre több, belső képzést is folytató cég kap a hatóságtól olyan tartalmú határozatot, amelyben tudatják velük, hogy a statisztikai célú kötelező adatszolgáltatás elmulasztása miatt komoly bírságot kell fizetniük. A büntetés a kötelező legkisebb munkabér havi összegének akár többszöröse is lehet.

A hatóságnak ez a magatartása meglehetősen új, az érintett cégek értetlenül állnak a határozat előtt. Ilyen jogcímen kiszabott bírságra korábban nem volt példa. Általános (de téves) vélekedés, hogy a saját pénzből finanszírozott vállalati belső képzésekre semmilyen állami norma nem vonatkozik. Mindenki a maga módján szervezi ezeket és a hatóságoknak nincs is jogalapja ellenőrzés lefolytatására. Pláne büntetés kiszabására.

Úgy tűnik, hogy sokan nem ismerik a 388/2017. (XII. 13.) számú Kormányrendelet az Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) kötelező adatszolgáltatásairól. Ez azt a kötelezettséget rója a belső képzést folytatókra, hogy a rendelet 8. mellékletében foglaltak szerint képzéseikről szolgáltassanak részletes adatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium felé.

A statisztikai célú adatszolgáltatás minden képzést folytató számára eddig is kötelező előírás volt. Többségében azonban rá se hederítettek az érintettek, és ezt büntetlenül tehették. A hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény azonban új helyzetet teremtett, mert a 32. §-a felhatalmazta a fővárosi és megyei kormányhivatalokat, hogy közigazgatási bírsággal sújtsák azokat az adatszolgáltatókat, akik képzéseikről, közte a belső képzésekről nem vagy nem pontosan, esetleg késve szolgáltatnak statisztikai célú adatokat. A statisztikai törvény úgy rendelkezik, hogy az elkövetett jogszabálysértéstől függően százezer forinttól kettőmillió forintig terjedő bírság is kiszabható.

A hatóság pedig él a felhatalmazással. Az eddigi bírságok viszonylag szerény mértékűek voltak, köszönhetően az új és szokatlan jogszabályi környezetnek.  2018. január 1-től a bírság kiszabása során a hatóság mérlegelhet, s az eset összes körülményeire tekintettel (pl. a jogsértő magatartás ismétlődése és gyakorisága szerint) dönt a bírság kiszabásáról és a bírság összegéről.

Az eddig megbírságoltak „megúszták” a kötelező legkisebb munkabér havi összege egyszeresével. Azonban számítani lehet arra, hogy a hatóság egyre inkább bekeményít, s akár a kettő millió forintos plafonig emeli majd a bírságot, különösképpen a visszaesőkkel szemben. Sokak előtt nem világos, hogy mit tekintsünk belső képzésnek, illetve hogy mely szervezetek kötelesek és milyen adatokat megadni. Vagyis mit és hogyan ellenőriz a hatóság?

Segítve megelőzni a bírságolható helyzetek kialakulását

 

a NEXON összeállította a belső képzést folytatók kis kátéját,

amely megtalálható a lenti linkre kattintva vagy letölthető a csatolt pdf dokumentummal.
 

Aki pedig személyesen kíván tájékozódni a témában, jöjjön el a NEXON november 20-ára szervezett konferenciájára (http://www.nexonakademia.hu/).

 

Share Everywhere

Lépjünk kapcsolatba
 
Ügyfélszolgálatunk száma: +36 1 450 2210
Központi telefonszámunk: +36 1 465 5100